TinyButStrong Error in field [var.page_description...]: the key 'page_description' does not exist or is not set in VarRef. (VarRef seems refers to $GLOBALS) This message can be cancelled using parameter 'noerr'.

TinyButStrong Error in field [var.banner_slika...]: the key 'banner_slika' does not exist or is not set in VarRef. (VarRef seems refers to $GLOBALS) This message can be cancelled using parameter 'noerr'.
Studio lepote DUNA | BidermajerBidermajer

Za bidermajer kažemo da je to stil za sva vremena, baš zbog toga što se najviše jedinstva u stilu pokazalo u umetnosti nameštaja toga doba. Prve primere ovakve umetnosti videli smo u Beču gde su uzimali engleski nameštaj kao primer. Tipični primeri nameštaja ovog stila su lake stolice i sofe, ljupke komode, pisaći stolovi, vitrine sa staklom i police za knjige. Na bidermajer period uticali su svi stari stilovi od renesanse do Luja XVI i Austrijskog carstva. Opšta odlika perioda je mešavina stilova i traganje za udobnošću, velika raznovrsnost krupnog nameštaja, stolica i fotelja. Bidermajer period je smatran za tipično nemački fenomen i kroz njega se ispoljavaju prvi rezultati industrijalizacije, standardizovani konfekcijski komadi, jednostavnost forme, funkcionalnost i moderni metodi distribucije. Dizajn nameštaja je zasnovan na osnovnim geometrijskim oblicima kao što su kvadrat, trougao, krug i elipsa, koji su ukombinovani tako da čine skladnu celinu. Kod komoda, ormana i sekretera u pravougaonu površinu može biti upisan trougao, krug, polukrug ili elipsa. Nameštaj oblih linija, poput stolova, stolica i sofa, odlikuje se kombinovanjem krivina i kontra – krivina čime se postiže dinamičan efekat, a ovi komadi su posebno originalni i elegantni.

Bidermajer

Bidermajer